inzerce, prodej, prodám, bazar

J. KUBELKA - ODBORNÁ PŘÍRUČKA PRO UZENÁŘE

Kategorie: Kuchařky

Josef Kubelka sepsal 106 podrobných receptur uzenářských výrobků vyráběných v naší republice ve 30. letech 20. století. Doplnil je 10 názornými ilustracemi.

Nová kniha.
Formát A5, 104 stran, pevná šitá vazba.
2. vydání, v roce 2020 vydalo nakladatelství OSSIS Tábor.

Odborná příručka pro uzenáře Josefa Kubelky vyšla poprvé v Praze v roce 1935. Originální práce sepsaná praktikem podrobně popisuje výrobu tehdejšího běžného uzenářského sortimentu v celém rozsahu od vařené výroby přes párky, klobásy, paštiky a speciality až po trvanlivé salámy. Obsáhle se věnuje výrobě mozaikových salámů, které za první republiky bývaly ozdobou výkladních skříní zručných uzenářů, avšak většina autorů odborných uzenářských knih je pro značnou výrobní náročnost opomíjela.
J. KUBELKA - ODBORNÁ PŘÍRUČKA PRO UZENÁŘE
Podobné inzeráty
TAŠL - ODBORNÁ NAUKA PRO ŘEZNÍKY / RECEPTÁŘ
Soubor dvou knih Josefa Tašla (1897–1967), řezníka a uzenáře z Veselí nad Moravou a odborného učitele živnostenských škol pokračovacích ve Zlíně a v Uherském Hradišti. Nová kniha. Formát A5, 180 stran, pevná šitá vazba. 3. vydání obou knih, v roce 2019 vyšlo v nakladatelství OSSIS Tábor. Odborná nauka pro řezníky a uzenáře, mající podtitul „učebnice odborných škol pokračovacích pro učně řeznické a uzenářské“, provádí čtenáře všemi fázemi zpracování masa od nákupu přes porážení a bourání až k masné výrobě. Nauka vyšla poprvé zřejmě v roce 1936, podruhé v roce 1937 či 1938. Nejen učňům a tovaryšům, ale i mistrům uzenářům byl určen Tašlův Receptář. Autor v něm uvedl 50 receptur charakteristických dobových masných výrobků, přičemž použil zcela unikátní grafické zpracování receptů. První vydání vyšlo v roce 1935 či 1936, druhé v roce 1939.
Československé masné výrobky
Pamatujete masné výrobky vyráběné opravdu především z masa? Chcete si je doma vyrobit? V této knize naleznete 671 původních receptur, používaných v československém masném a konzervárenském průmyslu od 50. let 20. století do roku 1993. Vraťte se ke kořenům našeho uzenářského umění. Formát A5, 752 stran, pevná šitá vazba. ISBN 978-80-86659-68-8, 2. vydání, 2023. Vydalo nakladatelství OSSIS v Táboře. Masné výrobky jsou v knize uspořádány do skupin podle Vyhlášky č. 69/2016 Sb., zachoval jsem ale i rozdělení do podskupin podle zažitých uzenářských zvyklostí, byť je stávající legislativa již nerozlišuje. V každé receptuře je napsáno dávkování základních surovin a přísad, potřebných pro vyrobení 100 kg hotového vychlazeného masného výrobku. Hmotnosti surovin a přísad jsou uváděny v kilogramech, ostatní použité jednotky (metry, kusy, litry) jsou konkrétně označeny. Pokud u základních surovin není předepsán žádný způsob jejich úpravy před mícháním díla, zpracovává se čerstvé vychlazené maso. Ostatní doporučené úpravy surovin – předsolení, spaření, ztužení, vaření, nasolení, zmrazení a pod. – jsou zmíněny v receptuře. Koření se do díla přidává obvykle mleté. Použití celého či drceného koření je v recepturách zdůrazněno. Technologické postupy se drží klasických metod výroby masných výrobků, jejich formulace předpokládají alespoň základní znalosti uzenářské terminologie, předúpravy surovin, míchání díla, jeho plnění do obalů a tepelného opracování masných výrobků. Pro amatérské uzenáře a experimentátory jsem doplnil stručný úvod do masné výroby. Pokud si nevíte rady s výpočty navážek pro zamýšlené množství výrobků, nalistujte kapitolu „Přepočty receptur“. Vyhledávání výrobků v knize Vám kromě obsahu usnadní i rejstříky.
JAR. BEZDĚK - VÝROBA UZENIN, SPECIALIT A KONSERV
Formát A5, 160 stran, brožovaná vazba. 5. vydání, 2018. Nová kniha. Vydalo nakladatelství OSSIS Tábor Jaroslav Bezděk (1903-1985) do své knihy zahrnul 170 receptur masných výrobků všech sortimentních skupin – drobných výrobků, salámů, klobás, trvanlivých salámů, vařených výrobků, paštik, huspenin, konzerv i salátů. Kromě receptur obsahuje Bezděkova kniha i množství rad, postupů a návodů pro uzenářskou výrobu. První vydání vyšlo již před válkou, druhé - rozšířené - krátce po ní v roce 1945. Nové vydání knihy nepochybně osloví i současné producenty masných výrobků, profesionální i amatérské uzenáře a milovníky výrobků z masa. Osloví je nejen jako důkaz vyspělosti české předválečné masné výroby, ale též jako zdroj inspirace a poučení, z jakých kořenů vzešla stávající uzenářská výroba. S knihou se vrátí do dob, kdy se masné výrobky ještě vyráběly z masa a kdy jedinými používanými přísadami byly voda, sůl, sanytr, koření, žemle a strouhanka.
KOUPÍM knihu ČESKÉ MASNÉ VÝROBKY
A5,459str.,pevná vazba, vydává pro Řeznické potřeby Matějů Ing. Václav Šedivý - nakladatelství OSSIS Odborná kniha řeznických receptur (dříve spotřební normy pro masné výrobky) včetně jednoduchých technologických postupů dříve. 
Středomořská kuchyně - Praktická příručka krok za krokem
Ilustrovaná encyklopedie. Praktická kuchařka – krok za krokem. . Více než 150 nejlepších receptů ze Středomoří evokuje chutě, vůně a barvy této slunné oblasti . Jídla sladká i pikantní, tradiční i novátorská: italské crostini a pečené papriky, marocká harira, libanonská ostrá cizrna i dušený lilek, francouzský cassoulet a katalánská Rema . Zahrnuje předkrmy, polévky, zeleninová jídla, saláty, ryby a dary moře, masitá jídla, drůbež, obiloviny, luštěniny, chléb, dezerty a sladké pečivo . Recepty jsou provázeny nádhernými fotografiemi jednotlivých kroků včetně konečné úpravy pokrmů. Kniha je ve vynikajícím stavu, jako nová. Počet stran: 256 Poštovné při platbě předem: 70,- Kč. Všechny mé inzeráty najdete pod telefonním číslem 716528.
Kuchařské knihy 1.sada.
Prodám kuchařské knihy: Saláty a pomazánky pro každou příležitost 50,-, Recepty nejen na chalupu 50,-, Co bude dnes k večeři 40,-, Barevné saláty 30,-. Nové chuťovky Petra Novotného 20,-, Zlaté recepty : vaření je hračka! : 1295 receptů, bez kterých se neobejdete 60,-, Velká mezinárodní kuchařka 50,-, Vaříme s potěšením 30,-, Pro lepší život, pro lehčí pocit 30,-, Saláty 50,-, Paulus vs.Ihnačák 50,-, Prostřeno! 40,-, Ryby a jiní mořští živočichové 30,-, Mňam aneb prima vařečka 3 a 4, kus za 20,-, Chuťovky: Malé a milé pohoštění 30,-, Recepty pro jeden hrnec 30,-, Snižte hladinu cukru v krvi za 8 týdnů - kuchařka 70,-, Kluci v akci 3 a 4, kus 40,-, Nápoje z travin 30,-, SuperRecepty pro kojence a nejmenší děti 60,-, Vařil jsem světovým celebritám (bez CD) 20,-, Těstoviny, Brambory kus 40,-, Koktejly, Kuchyně USA, 20/kus, Čerstvé ovoce a dezerty 40,-, Basic skvělá párty 30,-, Mikrovlnné vaření 20,-.